Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Φωνής και Επικοινωνίας στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία

Ανακοινώσεις

Μία από τις συνηθέστερες κατηγορίες προβλημάτων που εμφανίζονται στα παιδιά κατά την αναπτυξιακή τους πορεία είναι και οι διαταραχές λόγου και ομιλίας.
Η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας για ένα παιδί που ξεκινά τη σχολική του ζωή καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την κοινωνική και ακαδημαϊκή του εξέλιξη. Βέβαια, η ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από παιδί σε παιδί ως προς την ηλικία κατάκτησής τους. Ωστόσο, αν η καθυστέρηση ή οι δυσκολίες στη γλωσσική ανάπτυξη υπερβαίνουν σημαντικά το αναμενόμενο για την ηλικία του παιδιού, καλό θα είναι εκπαιδευτικοί και γονείς να είναι ευαισθητοποιημένοι. Με γνώμονα λοιπόν τα παραπάνω, το 61ο Νηπιαγωγείο και το 52ο Δημοτικο συνδιοργάνωσαν σεμινάριο με θέμα: «Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Φωνής και Επικοινωνίας στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία».
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, οι εκπαιδευτικοί πρόκειται να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με την παρατήρηση και ανίχνευση των γλωσσικών προβλημάτων και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση, με στόχο να παρατηρούν και να επισημαίνουν τυχόν γλωσσικά ελλείμματα των μαθητών και να τους παραπέμπουν έγκαιρα στους επαγγελματίες για την αποκατάστασή τους.
Οι θεματικές της ημερίδας καλύπτουν τα εξής θέματα:
• Προσδιορισμός των Γλωσσικών Διαταραχών και Δυσκολιών,
• Αντιλήψεις των Εκπαιδευτικών για τις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας και Επικοινωνίας στην Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία,
• Γλωσσικές Διαταραχές και Εναλλακτικές Μορφές Επικοινωνίας στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και σε Άτομα με Συναισθηματικές και Συμπεριφορικές Διαταραχές
• Αρθρωτικές Διαταραχές
• Φωνολογικές Διαταραχές
• Δυσαρθρία
• Διαταραχές στη Ροή της Ομιλίας
• Διαταραχές Φωνής

Ευχαριστούμε θερμά , την λογοθεραπεύτρια κ. Τσακαλάκη Νικολέτα που με τόσο απλό, άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο μας καθοδήγησε στο να διερευνήσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς.