Γυναίκες ζωγράφοι του 19ου αιώνα

Εικαστικά

Με αφορμή την ενότητα η Άνοιξη μέσα από τη ματιά των καλλιτεχνών, δύο αδερφάκια Β & ΣΤ τάξη, μου έστειλαν την παρακάτω παρουσίαση! Αφορά γυναίκες ζωγράφους και όπως αναφέρουν στο κείμενο τους,

Δυσκολεύτηκα πολύ να βρω πίνακες που έχουν ζωγραφίσει γυναίκες, αν και υπάρχουν τελικά πολύ ωραίοι πίνακες, οι περισσότεροι και πιο διάσημοι είναι αυτοί των αντρών”.

Πράγματι, βρίσκεις δύσκολα γυναίκες ζωγράφους και σας προσκαλώ να διαβάσετε εδώ περισσότερα.

Henriëtte Ronner-Knip (31 Μαΐου 1821, Amsterdam – 28 Φεβρουαρίου 1909, Ixelles) Ολλανδο-Βελγίδα. Ρομαντικό στυλ ζωγράφιζε βασικώς ζώα και κυρίως γάτες

Heva Coomans ( 1860 Paris 1939Manhattan, New York).
Γαλλο-Βελγο-Αμερικανίδα με πατέρα, αδελφό και αδελφή ζωγράφους!
Η Γιάννα Περσάκη ( 1921 – 2008) ήταν Ελληνίδα ζωγράφος αφηρημένης τέχνης και σύντροφος του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη.

Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1921. Σε ηλικία 8 ετών παρακολουθεί τα πρώτα της μαθήματα ζωγραφικής από τη ζωγράφο Ελευθερία Σταθοπούλου και αργότερα από τους Φάνη Γαλανό και Δημήτρη Δαβή. Το 1943 παντρεύεται τον γλύπτη Κώστα Κουλεντιανό. Ο γάμος δεν θα κρατήσει παρά μονάχα τρία χρόνια. Το 1945 συμμετέχει στην πρώτη της ομαδική έκθεση, όπου και την ξεχωρίζει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης, με τον οποίον αναπτύσσουν μια σχέση αμοιβαίου θαυμασμού. Το 1946 φεύγει για το Παρίσι, και συνεχίζει εκεί τις σπουδές της δίπλα στον Fernand Léger.

Από τις πρώτες καλλιτέχνιδες της αφηρημένης τέχνης της Ελλάδας, θεωρείται επίσης πρωτοπόρος του τρίτου κύματος του μοντερνισμού (τα προηγούμενα ήταν ο κύκλος του Παρθένη και η γενιά του ’30).

Το 1949 παίρνει υποτροφία από τη Γαλλία για να φοιτήσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών νωπογραφία στο εργαστήρι του Ducos de la Haye. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου και κεραμικής και έκανε μαθήματα στα εργαστήρια των André Lhote και Jean Souverbie, καθώς και στην Ακαδημία Grande Chaumière.

Το 1955 επιστρέφει στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους. Δύο χρόνια αργότερα και μέχρι το 1982 αναλαμβάνει την διεύθυνση της Χ.Ε.Ν. όπου διδάσκει σχέδιο, ζωγραφική και κεραμική. Την ίδια χρονιά γνωρίζει τον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη. Εννιά χρόνια αργότερα γίνονται ζευγάρι αλλά δεν θα παντρευτούν ποτέ, ούτε καν θα συγκατοικήσουν. Το 1971 της αφιερώνει την ποιητική συλλογή του Το σκεύος. Η Περσάκη απεβίωσε στις 20 Ιανουαρίου του 2008.

Δυο χαρακτηριστικά έργα της κοσμούν κτίρια της Αθήνας επί των οδών Μαυρομματαίων 5 και Αμερικής 11. Ένα από τα έργα της στη Συλλογή Καγκελάρη ([1]) εκτέθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Ψυχικού (2008-2009), στο πλαίσιο της έκθεσης “Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική: Συλλογή Καγκελάρη”