Αγία Αικατερίνη

 

 

    

 

     Βορειοανατολικά του ναού του Αγίου Μηνά σώζεται ο ναός της Σιναϊτικής μονής Αγίας Αικατερίνης, τύπου βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος, που το βόρειο τμήμα του διαμορφώθηκε με τρούλο σε παρεκκλήσι των Αγίων Δέκα. Ήταν εξάρτημα της Μονής Σινά. Ιδρύθηκε τη Β΄ Βυζαντινή περίοδο και είχε πολλά μετόχια στην Κρήτη με πολλά εισοδήματα, που της επέτρεπαν να συντηρεί πολλούς μοναχούς (50) και σχολείο.

     Τα προνόμια της μονής σεβάστηκαν και οι Βενετοί κατακτητές και το σχολείο εξελίχθηκε την περίοδο αυτή σε σχολή ανώτερης παιδείας, όπου δίδασκαν πανεπιστημιακοί μαθήματα αρχαίας ελληνικής, φιλολογίας, ρητορικής κ.λπ. Στη Σχολή αυτή εκπαιδεύτηκαν πολλοί Κρητικοί που διέπρεψαν στα γράμματα, όπως ο Μάξιμος Μαργούνιος, ο Μελέτιος Πηγάς, ο Κύριλλος Λούκαρης και άλλοι.

     Οι Τούρκοι τη μετέτρεψαν σε τζαμί, γνωστό με το όνομα Ζουλφικάρ Αλή ή Κετχουντά τζαμισί αλλά δεν απέβαλε το χριστιανικό όνομα Αγιά Κατερίνα.

     Σήμερα έχει γίνει Έκθεση Εικόνων και Κειμηλίων της Εκκλησίας Κρήτης. Στην έκθεση αυτή είναι και οι 6 εικόνες του Κρητικού ζωγράφου του 16ου αιώνα Μιχαήλ Δαμασκηνού: Η Προσκύνηση των Μάγων, η Αγία Βάτος, Μη μου άπτου, η Θεία Λειτουργία, η Πρώτη εν Νικαία Οικουμενική Σύνοδος και ο Μυστικός Δείπνος. Είναι ανοικτή κάθε μέρα για το κοινό.

Γκιουλπαξιώτη Στέλλα

Λίβα Χαρούλα

 

   επιστροφή στα

   περιεχόμενa