Οδός Μαρτύρων 25ης Αυγούστου

 

   

    Η οδός Μαρτύρων 25ης Αυγούστου ενώνει το κέντρο της πόλης με το λιμάνι. Σπουδαιότατος εμπορικός δρόμος ανέκαθεν. Είναι ο ίδιος από την εποχή της Βενετοκρατίας, οπότε λεγόταν Buga Maistra. Κατά την Τουρκοκρατία πήρε το όνομα Βεζίρ Τσαρσί από το Βετζίρ Τζαμί.
     Στις 25 Αυγούστου 1898 το Ηράκλειο γνώρισε μια από τις πιο δραματικές στιγμές της ιστορίας του. Απόσπασμα του αγγλικού στρατού κατοχής θέλησε να εγκαταστήσει χριστιανό υπάλληλο (τον Στυλ. Αλεξίου, εκδότη έπειτα του Ερωτόκριτου) στο φορολογικό γραφείο του λιμανιού. Οι Τούρκοι θέλησαν να εμποδίσουν με τη βία την εγκατάσταση αυτή. Σκότωσαν 17 Άγγλους και πολλούς ντόπιους και έβαλαν φωτιά στα καταστήματα και τα σπίτια του Βεζίρ Τσαρσί. Στο δρόμο αυτό έσφαξαν πολλούς χριστιανούς οι Βασιβουζούκοι Τούρκοι και σε ανάμνηση του γεγονότος εκείνου η οδός ονομάστηκε Μαρτύρων 25 Αυγούστου.
     Η μεγάλη σφαγή των χριστιανών, τα αντίποινα των συμμάχων, οι φωτιές, οι δολοφονίες και οι καταστροφές τόσων μνημείων της πόλης σημάδεψαν για πάντα την ιστορία του Ηρακλείου. Οι 17 πρωταίτιοι συνελήφθησαν, κρίθηκαν ένοχοι για τους φόνους των Άγγλων και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Οι ένοχοι για τα εγκλήματα κατά των χριστιανών είτε καταδικάστηκαν σε πολυετείς φυλακίσεις, είτε απελάθηκαν. Ισχυρή μοίρα αγγλικού στόλου με τον ναύαρχο Νοέλ κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου και ο τουρκικός στρατός διατάχθηκε να αποχωρήσει από την πόλη καθώς και από άλλα φρούρια της Κρήτης. Στις 2 Νοεμβρίου και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης είχε αποχωρήσει από το νησί.
 

Ξυπάκη Γεωργία

Πρινιωτάκης Αγγελος

 

   επιστροφή στα

   περιεχόμενa